WebAdmin

WebAdmin

WebAdmin

? Delegația care participă, în aceste zile, la Simpozionul #EUREF, în Suedia, la Gothenburg, a vizitat Observatorul Spațial ONSALA, unul dintre cele mai importante din lume.
? Acesta furnizează oamenilor de știință informații esențiale, atât despre Terra, cât și despre întregul Univers.
? Observatorul Spațial operează două radiotelescoape care folosesc tehnologia interfrenometriei cu baze foarte lungi VLBI, stații de referință GNSS, gravimetre, radiometre cu microunde și maregrafe.
? Datorită Observatorului Spațial ONSALA, cercetătorii au studiat, de-a lungul timpului, nenumărate fenomene, cum ar fi felul în care iau naștere stelele sau moleculele din cadrul galaxiei Calea Lactee și a altor galaxii.
? „Tehnologia din spatele inteligenței artificiale moderne”, „Inteligența artificială pentru analiza geografică și analiza de mediu”, „Rețele Geodezice de Referință în Europa”, „Modernizarea Rețelelor de Referință Verticale”, „Studiu Comparativ privind Performanțele Ceasurilor Sateliților Galileo și GPS” sunt temele simpozionului #EUREF, care se desfășoară, în aceste zile, în Suedia, la Gothenburg.
? La eveniment participă specialiști de marcă din domeniul geodeziei, la nivel european, din partea #CNC fiind prezent Miluță FLUERAȘ, director adjunct al instituției.
? Simpozionul EUREF este organizat din anul 1990, iar scopul evenimentului este acela de a aduce în prim-plan activitățile EUREF, cum ar fi realizarea, întreținerea și utilizarea Sistemului de Referință Terestru European 1989 (ETRS89), a Sistemului de Referință Verticală (EVRS), cât și a Rețelei de Stații GNSS Permanente EUREF.
? Un grup de peste 30 de studenți și profesori de la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului din cadrul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași a vizitat, joi, #CentrulNaționaldeCartografie (CNC) pentru a învăța practic ceea ce presupune tehnologia fotogrammetrică utilizată de specialiști.
? Astfel, au fost organizate mai multe ateliere de lucru.
? De interes pentru studenți au fost și proiectele derulate de CNC, respectiv "Realizarea de true ortofotoplanuri pentru 320 de unități administrativ-teritoriale din mediul urban" și VOLTA, proiect european, care are ca scop cercetarea și inovarea în domeniul datelor geospațiale.
? Totodată, studenții au aflat mai multe informații despre Rețeaua Națională Gravimetrică a României, dar și despre Sistemul Românesc de Determinare a Poziției, #ROMPOS.
? În luna aprilie a scăzut numărul utilizatorilor #ROMPOS, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a încheierii lucrărilor agricole de primăvară.
? Luna trecută, s-au înregistrat 4.043 de utilizatori activi, mai puțin cu 167 comparativ cu luna martie, când a fost atins #recordul de utilizatori #ROMPOS - 4.200.
? Un grup de 11 studenți de la Facultatea Sisteme Integrate De Armament, Geniu Și Mecatronică din cadrul Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I” a vizitat #CentrulNaționaldeCartografie, pentru a vedea ce presupune tehnologia fotogrammetrică utilizată de specialiștii în #fotogrammetrie de la #CNC;
? Specialiștii CNC au prezentat studenților proiectul național care prevede REALIZAREA DE TRUE ORTOFOTOPLANURI PENTRU 320 DE UNITĂŢI ADMINISTRATIV-TERITORIALE DIN MEDIUL URBAN;
? Grupul a participat la ateliere de lucru organizate de specialiștii în fotogrammetrie: navigare și măsurarare 3D în diverse stereomodele; analiză comparativă a norilor de puncte derivați fotogrammetric, #LiDAR aerian și LiDAR terestru; analiză comparativă a modelelor digitale ale suprafețelor obținute din nori de puncte derivați fotogrammetric și nori de puncte LiDAR.
#Record de utilizatori #ROMPOS
? Peste 4.200 de utilizatori activi înregistrați în luna martie 2023.
? Numărul de utilizatori ai ROMPOS a crescut cu 531 față de luna februarie 2023.
? În cadrul programului #ȘcoalaAltfel2023, susținut de Ministerul Educației, Centrul Național de Cartografie a primit, astăzi, un grup de copii de la #ȘcoalaGimnazialăGeorgeTopârceanu nr.110, din București.
? Elevii, cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani, au participat la mai multe ateliere de lucru susținute de experții din cadrul CNC:
✅ procesul de realizare a unei hărți - de la concept la produsul finit/tipărit
✅ prezentarea rețelei naționale de stații GNSS permanente
✅ măsurători cu stația totală
✅ navigarea cu ajutorul tehnologiei 3D în cadrul orașelor României
? La finalul vizitei, specialiștii Centrului Național de Cartografie au oferit elevilor atât #harta României la scara 1:600.000, pe care să exerseze abilitățile dobândite în cadrul școlar, cât și harta României la scara 1:2.000.000.
? Centrul Național de #Cartografie (#CNC) s-a alãturat, pe 27 martie, evenimentului „Cercetãtori în școli”, inițiativã derulatã de organizatorii proiectului „Noaptea Cercetãtorilor Europeni”.
? Evenimentul s-a desfãșurat la Școala Gimnazialã „Emil Racovițã” din sectorul 4 al Capitalei, unde specialiștii CNC au prezentat proiectele desfãșurate de Centrul Național de Cartografie și au organizat activități interactive cu elevii: jocuri și concursuri cu premii constând în hărți.
? La eveniment au participat patru clase ale Școlii Gimnaziale „Emil Racovițã” împreunã cu profesorii din cadrul instituției.
? #NoapteaCercetãtorilorEuropeni oferã ocazia publicului larg de a intra în universul cercetãtorilor prin activitãți educative și recreative - experimente, jocuri, concursuri, expoziții și activitãți digitale.

DATE GENERALE PROIECT

Proiectul european VOLTA a avut ca scop cercetarea și inovarea în domeniul datelor geospațiale. Obiectivele științifice și tehnice ale VOLTA au fost strâns legate de metode îmbunătăţite de cartare, monitorizare și management al teritoriului. Activitățile de cercetare desfășurate în cadrul proiectului au facilitat contactele strânse între specialiști în Fotogrammetrie și s-au bazat pe schimbul de cunoștințe, metode și fluxuri de lucru, pentru a obține maximum de cunoștințe atât din domeniul academic, cât și din sectorul privat și sectorul public.

Trend general crescător al numărului de utilizatori activi ai serviciilor #ROMPOS
  • În luna februarie 2023 au fost înregistrați 3679 de utilizatori activi, cu 232 de utilizatori mai mult față de luna ianuarie a anului 2023, menținându-se astfel trendul ascendent previzionat la începutul anului.
  • În acest an se preconizează menținerea trendului general crescător al numărului de utilizatori #ROMPOS, în condițiile modernizării în totalitate a rețelei de stații #GNSS permanente și dotării cu echipamente de ultimă generație.
Pagina 1 din 15

Căutare

Contact

  • Bd.Expozitiei, nr.1A, Sector 1, Bucuresti
  • +40 21 224 16 21
  • +40 21 224 39 67 (ROMPOS)
  • cnc@ancpi.ro
  • Vezi harta